Life coaching

Da li studirati u inostranstvu?

studiranje u inostranstvu
S obzirom na to da mi se bliži kraj osnovnih studija i da je pitanje ŠTA SAD sve glasnije u glavi, važno mi je da razmenim sa vama razmišljanja i stavove po pitanju školovanja u inostranstvu. Pošto sam odlučila da ću od jeseni nastaviti sa master studijama, dosta sam razmatrala da li da to učinim u inostranstvu ili u Srbiji.
 
Mnogi moji prijatelji koji studiraju ili su zaposleni preko grane su sa mnom podelili impresije i njihova zadovoljstva i razočarenja u vezi sa ovom temom. Ako ste i vi u istoj dilemi, sledeći saveti vam mogu biti od koristi.
 
1. Prvo i najvažnije
Dobro razmislite šta želite da studirate ili za šta da se specijalizujete. Proverite da li za konkretni obrazovni profil možete u Srbiji dobiti dovoljno kvalitetno znanje i praksu, ili vam daleko veće mogućnosti pruža inostrani univerzitet. Poenta je da nakon školovanja, gde god to bilo, možete da držite u rukama primenjivo znanje od koga ćete moći da zaradite i naravno, pre svega da vas data oblast i interesuje. Kada ste zaista pasionirani oko nečega, moći ćete uvek da stvorite uspeh.
 
2. Razmotri finansijsku situaciju.
Studije u inostranstvu mogu debelo da koštaju, osim ako dobijete stipendiju. Ali i tada, trebaće vam dosta novca za troškove života. Prva podržavam maksimalno ulaganje u obrazovanje, jer je to najbolja investicija, ali ne po cenu da živite par godina na kifli i vodi. Zdravlje bi ipak trebalo da vam bude preče od svega.
 
Procenite koliko gubite a koliko dobijate. Ne zaboravite da tokom studija, uvek postoji opcija kako kod nas, tako i preko, da radite neki poslić povremeno, i oslobodite roditelje  prekomernih troškova. Zapelo ti je da studiraš u Londonu? Ustaj, zagrizi, radi prekovremeno, i ne popuštaj dok taj London ne bude tvoj.
 
3. Nostalgija ljuta zmija
Nismo svi spremni da odemo od svojih i svega poznatog, dragog, komfornog, od mesta gde vodimo ušuškane živote, od mamine kuhinje, subote s prijateljima. I da se razumemo, ništa se u životu ne mora. Ako će studije u inostranstvu da vam prođu tako što ćete plakati za kućom svaki dan i lečiti se od duboke depresije, zaobiđite ih u širokom luku. Vi sebe najbolje poznajete i razumete svoje prioritete.
 
S druge strane, imajte na umu da se napredak dešava van zone komfora. Kada zgaziš u provaliju, ti si krenuo put uspeha. Neutabane staze nose najviše opasnosti, ali i najraskošniji dolazak na cilj. I van Srbije možeš steći prijatelje, zaljubiti se, uživati i smejati se. Sreću treba da nosiš u sebi, a ne da čekaš da ti dođe spolja. Studije van tvoje zemlje nose sa sobom dozu osamostaljenja, veću odgovornost, ali i lepotu nezavisnog upravljanja svojim životom i vremenom, i iskustvo koje će ti značiti za ceo vek. 
 
4. Prosta matematika
Saberi i oduzmi sve prednosti i nedostatke školovanja u inostranstvu koje ti padnu na pamet. Na jednu stranu papira piši – vrhunsko znanje, učenje novog jezika do perfekcije, prijatelji sa svih krajeva sveta, mogućnost ostanka i zaposlenja u toj zemlji, nezaboravno iskustvo, osamostaljenje, nove prilike i kontakti… A onda sa druge strane neka se nađe sve ono što te koči: nedostatak novca, učenje i rad po ceo dan, prehlada bez mamine supe, loš dan bez momkovog/devojčinog zagrljaja, propuštanje svih zabava i rođendana, čekanje na susrete s najbližima mesecima, mogućnost da ti se ne ispune očekivanja…
 
I dok budete vagali i lomili glavu, nemojte da zaboravite vrlo važnu činjenicu: kada jednoj stvari kažete DA, mnogima ste automatski rekli NE. Kada to naučite da prihvatite moći ćete neometano da se nosite sa svojim izborima i svim njihovim posledicama.
 
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Podeli post sa prijateljima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *