Put oko sveta

14 caka za ispunjen i nezaboravan odmor

14 caka za ispunjen i nezaboravan odmor

Bilo da ste krenuli na skijanje, u obilazak piramida, da se brčkate u moru ili šopingujete, krajnji cilj je isti – vratiti se srećan, ispunjen i preporođen sa putovanja. Zbog toga je bitno da što pre shvatite da nije važna destinacija, dužina boravka ili keš kojim raspolažete. Iz svake varijante možete izvući neverovatno iskustvo i dogodovštine koje ćete godinama prepričavati ukoliko znate da ih prepoznate i da im se prepustite.

1. Ko je s kim?

Pri planiranju odmora i odabiru krajnjeg odredišta veoma je važno uzeti u obzir sa kim putujete. Ukoliko vam sleduje porodični odmor, odaberite destinaciju u kojoj će svaki pojedinac naći zanimaciju za sebe. Neka to bude mesto u kome klinci imaju gde da se igraju, vozaju u luna parku ili pogledaju dečju predstavicu, dok će odrasli zadovoljiti svoje potrebe kroz muzeje, restorane, butike, ski staze ili nešto treće. Kada se spremate za putovanje sa svojom najboljom ekipom, uverite se da destinacija u koju idete priliči vašim interesovanjima (u prevodu da ima ili mnogo klubova, ili mnogo galerija i pozorišta ili dosta prodavnica ili avantura parkova, u zavisnosti od toga kakva ste družina i šta očekujete od svog putešestvija). Za zaljubljene romantike su se idealnim pokazala sva skrovitija, manje posećena mesta, koja imaju svoju priču, legende i posebni šarm koji… Ma šta ja pričam, nevažno je gde ćete, ako se volite biće vam Maldivi i na Srebrnom jezeru! Ukoliko je pred vama zadatak da organizujete neka poslovna putovanja, uverite se da postoje odgovarajući kapaciteti sa sadržajima prilagođenim poslovnim zahtevima (kongresne, konferencijske sale, audio i video oprema itd.) ali da postoje i raznovrsni sadržaji koji zaposlenima u slobodno vreme mogu približiti duh mesta i obezbediti im razonodu i jačanje kolegijalnosti.

2. Šta sve tamo ima?

Moja topla preporuka ja da pre svakog putovanja istražite mesto u koje odlazite. Na taj način ćete biti dosta više informisani o mogućnostima koje vam se nude na odmoru, te je i manja šansa da se razočarate jer ćete znati šta da očekujete. Savremene tehnologije iz mog ugla nisu blago jer su nas pretvorile u virtualne životinje, već jer nam mogu približiti pozitivna i negativna iskustva, preporuke i kritike drugih o gotovo svakom mestu na ovoj planeti. Lično praktikujem da pravim mini skriptu što bih podvela pod ono „profesionalna deformacija“ jer studiram i interesujem se za gomilu stvari oko turizma, ali vama može biti dovoljno i da popišete ili iskucate neke glavne informacije vezane za restorane koje ne treba propustiti, gde jesti najbolji sladoled, kojim danom su popusti za muzej u tom i tom gradu, znamenitosti koje želite da obiđete, odnos valute, informacije o gradskom prevozu ili neki praktični savet koji ne želite da zaboravite. Takođe, veoma korisno može biti da potražite adrese zdanja koja ćete posetiti i dok ste još kod kuće obeležite ih u offline mapi, kako biste se lakše snašli na samoj destinaciji i uštedeli mnogo vremena, jer ćete imati pregledno šta kojim redom da obilazite i šta vam je usput.

3. Zašto je sve tako kako jeste?

Mislim da će vam putovanje biti daleko kvalitetnije ukoliko ste informisani o zanimljivostima, legendama, kulturi, istoriji i odlikama podneblja koje posećujete. Tako ćete razumeti zašto se toliko proizvodi kafa u Brazilu, zašto se u Peruu govori španski, koji je smisao obrednih rituala u Australiji i mnogo drugih informacija zbog kojih ćete biti ponosni dok prepričavate prijateljima utiske sa putovanja ili kada budete znali odgovor na pitanje u nekom kvizu. Do svih tih podataka možete doći putem interneta ili jednostavnije i često zabavnije, angažovanjem vodiča ili lokalnih stanovnika koji najbolje poznaje svoj kraj i karakteristike života u njemu.

4. Šta se sme, a šta ne?

Od izuzetne je važnosti da se upoznate sa određenim pravilima ili potencijalnim opasnostima prisutnim u zemljama koje su dosta kulturološki, klimatski ili biogeografski različite od zemlje u kojoj živite. U pojedinim mestima postoje kodeksi oblačenja koji se strogo moraju poštovati, pogotovo kada se ulazi u religiozne objekte, za šta su pravila manje više svuda slična. Na određenim destinacijama u svetu postoje vrlo čudni zakoni za koje ne biste verovali da ih iko može smisliti, te nije zgoreg da se i o tome informišete. Pred putovanje u zemlje tropskih oblasti važno je biti obavešten o potencijalnim bolestima i sistemu vakcinacije. O ovim i sličnim informacijama se možete raspitati preko interneta ili u turističkim agencijama specijalizovanim za takve destinacije, i budite sigurni da ćete time sebe poštedeti mnogo neprijatnih i neželjenih situacija.

5. Šta bi bilo kad bi bilo?

Otišli ste na deset dana da iskulirate u Španiji pijući sangriju uz gitaru na plaži, dok plavetnilo mora guta poslednji odsjaj sunca. Zašto takvu kulijanu ne biste začinili praveći se da ste Španac? Eto prilike da se oprobate u tuđoj koži, naučite po koju stranu reč i zabavite se do suza. Neka vas povede šarm naroda na čijoj ste teritoriji i probudi tu razdraganu i radoznalu osobu u vama koja čuči čekajući da isproba nešto novo. Rečnik u ruke, i umesto „One beer please!“ razvucite kez i uzviknite: „¡Una cerveza por favor!“

6. Zamisli njihov ritam muzike za ples

Pre nego što pođeš na put skini plejlistu sa najpoznatijim hitovima tvog odredišta i stopi se sa atmosferom koja te čeka! Nije nemoguće, pogotovo ako ideš u Grčku ili Bugarsku, da naletiš i na neku melodiju sa beogradskih splavova samo sa drugim tekstom. ????

7. Manje je više

Ljudi moji, a pogotovo žene, čujte i počujte! Dobro otvorite oči da pročitate tajnu svih mudraca i putnika koja će vas razoružati: moguće je preživeti putovanje i bez svih stvari iz ormana u koferu! Verovali ili ne, ostvarljivo je, i to bez ozbiljnih posledica po opstanak! Elem, napravite odevne kombinacije kod kuće za svaki dan koji ćete provesti na putovanju i stavite tačku na pakovanje. Na svetu je nemoguće da se dese sve vanredne okolnosti za koje žene pripreme još po koji rezervni komad odeće. Ne teglite kofere od 300kg, već olakšajte sebi, i ne zaboravite da nije najbitnije to da li ćete za redom dve večeri nositi plavu haljinu, već doživljaji koje ćete u njoj iskusiti. 

P.S. Razmislite bez čega ne možete da zamislite posetu bilo kojoj destinaciji (i ne, to ne može da bude 10 stvari) i potrudite se da to ne zaboravite da ponesete. U mom slučaju, apsolutno su neizostavni beležnica, olovka i foto aparat. Koristan savet: pre nego što počnete da ubacujete stvari u kofer zapišite sve što treba da ponesete, kako ne biste u euforiji (ili kašnjenju) nešto izostavili.

8. Kako postati mađioničar?

Iz rukava vam vadim jedan fenomenalni trik, koji će svima izgledati nemoguće: isključite se sa društvenih mreža tokom putovanja! Spoznaćete nove dimenzije negledanja u ekran telefona svakih 5 sekundi. Po prvi put, osetićete magiju života u trenutku i bivstvovanja oči u oči sa svetom oko sebe. A po povratku kući, u režim oči u ekran, moći ćete da evocirate uspomene putem fotografija, popalite fejs i instagram i podelite svoje magično iskustvo sa drugima. Da li biste se usudili na ovaj eksperiment? 🙂

9. Od istraživača za istraživače

Svi vi koji želite od svakog dana da izvučete najviše, od svakog mesta da upoznate najbolje, treba da usvojite sledeće:

  • Čim ustanete, napravite plan za taj dan. To će biti vrlo jednostavno ukoliko znate šta želite da vidite/radite, i ukoliko ste prethodno u google mapu uneli ključne lokacije u destinaciji.
  • Isprobavajte lokalne specijalitete, neobične namirnice koje jedu lokalci, i možda postanete doživotni fan nacionalne kuhinje određene zemlje.
  • Posećujte i ne toliko komercijalna mesta kako biste otkrili sve ono što većina turista nikada ne vidi i ne sazna jer obilaze samo atrakcije oko kojih se sjati zilion posetilaca.
  • Sprijateljite se s meštanima, izađite u provod s njima, upoznajte im temperament i smisao za zabavu. Od njih ćete verovatno dobiti i najbolje informacije o tome šta je u njihovom mestu vredno pažnje, šta treba probati, a čega se paziti.
  • Upoznajući druge učite o sebi. Dopustite ljudima druge nacionalnosti, rase i vere da vas inspirišu i pokrenu, da vam pokažu svoju stranu sveta i života. Multikulturalni kontakti mogu biti snažan okidač koji će vas probuditi i ukazati vam na to da kroz život ne grabite dovoljno jako, ili pak pomoći vam da postanete daleko srećniji i zahvalni jer imate sve ono, vama naizgled obično i nedovoljno, što će na pojedinim tačkama sveta zauvek ostati moguće samo u snovima.

10. Bez trenutka nema ni večnosti

Zapamtite, niko vas ne tera da idete gde ne želite, radite šta nećete, i obilazite ono što vas ne interesuje. Ipak je to vaš odmor, vreme za sve što vam prija, ispunjava vas i čini srećnima. I bilo da se odlučite za avanturu ili relaksaciju, rok festival ili planinsku šetnju, leškarenje pod palmom ili gastronomsku turu, imajte na umu da istinski uživate u svakoj sekundi, i da budete zahvalni što ste na datom mestu u dato vreme. Ako vam je jutarnja kafa u svakodnevici i na poslu gušt, počnite da shvatate koliko je tek dragoceno piti je na terasi sa koje pogled puca na pirinčana polja Balija ili beskrajno plavetnilo Egejskog mora.

11. Čar na dar

Kada kupujete suvenire ili poklončiće dragim osobama, trudite se da oni budu jedinstveni, da nisu svuda zastupljeni i da vas na prvi pogled asociraju na uspomene sa putovanja. Budite kreativni, tragajte za prepoznatljivim simbolima svake destinacije koji će vas i kod kuće podsećati na atmosferu iz dalekih krajeva koje ste obišli.

12. Crno na belo

Postoji veoma originalan način da ovekovečite uspomene i to sa svojih 10 prstiju i nešto lepih misli. Svaki dan zapišite po jednu rečenicu koja može simbolično da obeleži taj dan ili zapišite najjači utisak koji ste doživeli. Kada stignete kući, u neku svesku, rokovnik ili album prepišite te rečenice i zalepite neku fotografiju stvorenu onog dana kada je svaka od rečenica zapisana. Sa minimalno truda (1 rečenica i slika dnevno – toliko stvarno možete) dobićete foto dnevnik koji ćete godinama kasnije rado listati.

13. Cheat days

Osećajte se slobodno da na putovanju priuštite sebi veću količinu zadovoljstva nego što biste možda inače – pojedite koju poslasticu više, odspavajte duže, izađite u provod češće. Uradite sve što vas u tom trenutku raduje i častite sebe za sve pobede, istrajnost i disciplinu koju ste kod kuće do tada praktikovali. Neka vam promena napuni baterije za nove izazove koji vas čekaju po povratku u svakodnevicu.

14. Keep calm

Ne dozvolite sebi da se iznervirate ili da vam bilo šta pokvari putovanje. Loša je soba u kojoj ste smešteni – eto još jednog razloga da duže budete napolju i istražujete okolinu, plus nema komšija koje burgijaju u 6 ujutru, plus prozor vam gleda na more, a ne na pejzaž betona sa bagerima kao u BG-u. Ja tu ne vidim ništa loše. Penjete se na planinčugu, sto stepeni, pluća bez kapaciteta, blato do kolena od sinoćne kiše, vi kukate kao oči da vam vade. Hej, gde su tu avanturisti? Popećete se tamo gde niko koga znate nije bio, osetićete vazduh kakav do sad niste udahnuli, videćete pola zemlje na dlanu i napraviti fotku za 100000 lajkova! ???? Svaki doživljaj ide iz glave.

I zapamtite, bilo da istražujete kulturu ili gastronomiju, obilazite galerije ili kafeterije, idete u provod ili u ekspediciju kroz pećine, budite uvek otvorenog uma, obazrivi ali spremni za promene, nasmejani i željni dobre energije, nezaboravnih priča i razglednica iz svih ćoškova planete. Što više zemalja posećujete, počećete da shvatate da su putovanja zapravo vrlo složena filozofija života, obojena u konstantno učenje o svetu, u beskrajne lekcije o sebi, u sklapanje prijateljstava za ceo život i upadanje u nebrano grožđe zbog koga će za 30 godina na vašem licu da blista osmeh, onaj koji vam niko ne može oduzeti.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Podeli post sa prijateljima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *