Life coaching

Šta treba da uradite pre svake Nove godine

sta treba da uradite pre svake Nove godine

Svi nestrpljivo iščekujemo taj famozni 31. decembar, da nam se, nakon što otkuca ponoć, životi  preokrenu naglavačke i doživimo čudo. Ili bar tako svake godine  mislimo da će biti. Drugima glasno obećavamo, u tišini sebe lažemo, a odlukama se razbacujemo kao da ih sa drveta beremo. 

U nadi da ću izbeći tanak led novih početaka starih navika, svakog decembra sumiram celu godinu iza sebe i maštam o sledećoj. Pod velom surove iskrenosti prema svome ja i neutoljive gladi za novim pobedama, sprovodim par rituala koje i vi možete isprobati, zabaviti se i početi sa novom godinom daleko kvalitetnije do sada, svesni svega što jeste i niste.

1. STOP & ZOOM

Uzmite list papira, neko bloloče ili vaš omiljeni rokovnik i napravite sekcije porodica/ljubav/prijateljstvo/biznis/lični razvoj/

U svaku sekciju popišite:

  • događaje i trenutke koji su vam ostali u najjačem sećanju i u kojima ste uživali. Ne mora biti ništa epohalno, dovoljno je da ste bili srećni dok su se dešavali. Pokušajte da se prisetite što više stvari, pa i onih najmanjih svakodnevnih detalja koji vam na neki način ulepšavaju život.
  • sve ono zbog čega ste ponosni na sebe. To može biti odbacivanje neke loše navike, uvođenje nove dobre, neki cilj koji ste ostvarili, nešto u čemu ste istrajali, neka mala pobeda na koju ste bili ponosni, neka stvar koju ste za druge učinili, u čemu ste se popravili.
  • sve ono čime niste zadovoljni u okviru svakog aspekta, što je učinilo da se osećate loše, neispunjeno ili nedovoljno vredno. 

Kroz ova tri koraka dobićete pregledno na jednom mestu sažetak vaših uspona i padova kroz celu godinu. Nećete zatvoriti oči pred greškama i neuspesima, već ćete ih osvestiti, a samo na taj način moguće je iste i ispraviti. S druge strane, imaćete dokaz da vas podseti kada zaboravite, koliko vam se zapravo lepih trenutaka dešava u životu, i koliko ste zaista napredovali i pomakli se u ostvarivanju svojih ciljeva u odnosu na prethodnu godinu.

Na sledećem papiru ili negde oko nacrtane tabele napišite šta je to bilo novo u vašem životu tokom 2018. godine. Šta ste prvi put probali, gde bili, koje nove osobine posedujete, koje nove prijatelje ste stekli. Na ovaj način ćete moći da pratite koliko ste dinamični i koliko iz godine u godinu obogaćujete svoj život i širite svoja iskustva i uspomene.

prethodna godina
Evo kako sam ja to uradila.

2. STOP & PLAN

Okrenite novi list pa u okviru aspekata porodica/ljubav/prijateljstvo/biznis/lični razvoj zapišite svoje ciljeve za 2019. godinu, tako da:

  • budu što preciznije i jasnije određeni
  • budu što je više moguće numerički izraženi (zaradiću x hiljada, skinuću x kilograma, imaću x prosek na faksu…) Ovim direktno izbegavate samozavaravanje i možete lakše da merite svoj uspeh i to koliko vam je falilo do cilja ili koliko ste postigli više od zacrtanog. Kada ste potpuno svesni svojih rezultata, lakše ćete planirati buduće akcije.
  • neka ciljevi budu napisani rečenicom formulisanom tako da govori o vama kao  da ste već ostvarili svoj cilj (Na kraju 2019. godine imam 60kg. Na kraju 2019. godine imam 5 miliona na računu. Na kraju 2019. godine živim i radim na Mauricijusu.) 

Ovo je način vizualizacije sebe iz budućnosti. Što više govorite i razmišljate o sebi kao o osobi koja želite da postanete, biće vam jednostavnije da usmerite svoju snagu ka ispunjenju snova. Naravno, ako samo napišete date rečenice zatvorite rokovnik i ne mrdnete prstom, nećete ostvariti ništa što ste naumili. Neophodno je da svaki dan učinite bar 1 korak bliže ostvarenju zadatog cilja. O najproduktivnijim načinima da da to zapravo uradite, a ne da pravite izgovore, pisaću vam u nekom od narednih postova vezanih za organizaciju vremena, i otkriti vam cake koje kod mene provereno rade i zlata vrede za uspešno završavanje zilion obaveza.

sta treba da uradite pre svake Nove godine

3. STOP & ENJOY

Za kraj, odložite papire i olovke i nacrtajte mislima osmeh na svom licu. Radujte se, pevajte, plešite i budite srećni što ste tu, što vas imaju i što imate druge. Svaki proces gubi poentu ako nije praćen zadovoljstvom i srećom. Popijte šoljicu podrške sa nekim dragim očima kojima ćete pričati o problemima. Ne poklanjajte zagrljaje ako ne ježe do koske. Ostanite budni do kasno da biste proveli još minut duže sa onima na čiji biste se osmeh večno pretplatili. Odbrojavajte sekunde do svakog novog dana i zapalite 100 prskalica u svojoj duši. Ne izjedajte sebe, već navalite na pečenje. Ne gubite nadu, već budite svoje novogodišnje čudo. Svakog jutra iznova. 

Srećno vam bilo!

sta treba da uradite pre svake Nove godine
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Podeli post sa prijateljima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *