Pričaonica

Ponoćna zvona

Ponoćna zvona

Videla sam sinoć mrak koji sija. Čula sam najživlju tišinu. Spoznala sam sveto među svetovnom.

Sa svih strana Zemlje tuku srca što slave Hrista. Jesmo li mi vera? Je li se zaista zbilo predanje o kojem se vekovima peva dok usne ne presuše? Ili je čistota i žrtva Hrista uobrazilja naroda kome je potrebno da veruje da ga nakon kraja čeka spas, novi početak u kome će biti spokojan i zaštićen?  Ili nam je samo potrebno da strepimo od nečijeg suda kako bi svoje nahođenje moralno usmeravali?

Sinoć sam videla mrak u kome su se duše prizemnih obasjale u slavu Višnjeg. Sinoć sam videla oči pravoslavnog Srbina koje vrcaju željom za berićetom svoga doma, kako starica ne posustaje da predano odstoji u čast Tvorca, kako dečačić nepomično nosi teško mu odelo, u nameri da opravda ulogu čuvara groba Hrista. Molitve odzvanjahu sa usana bogatih, sa usana ubogih, sirotih i mučenih, sa usana časnih, usamljenih i tužnih, veselih i blagoslovenih, hrabrih i usahlih, dostojanstvenih i skromnih, sa usana pravoslavnih. Srbija se cela pod kupolom sjatila. Gori časni oganj koliko i duše vernika. Svečana tmina i tišina pred oltarom. Redak je takav mir među stotinu ljudi. Niko ga zahtevao nije, a opet je bio tu, prkosno se dičeći nad svakom nedaćom, nad svakom neslogom i nemirom.

Teško je objasniti temelje svoje vere. Tamo gde opipljivi dokazi izostaju, duh čoveka preuzima vođstvo. Mora se osećati sopstvenim bićem, suštinskim dubinama sebe. Verujem da viševekovna predanost veri, nenarušivi običaji i istrajnost u molitvi nisu slučajne pojave, pogotovo ne u žiži današnjice, spremne da preispituje, a neretko i  da nipodaštava sve od iskona. Ali ni jedno usmeno predanje, knjiga, niti artefakt nisu veći dokaz pravoslavlja od glasa duše čovekove, od siline osećaja da je vera neodvojivi deo njega samog. Kad jednom zazvone crkvena zvona u biću zemaljskom, život u tišini ostaje prošlost. Sa čovekom tada samo pesma druguje, uspevajući da ga već s prvim taktovima vine u visine.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Podeli post sa prijateljima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *